Vakantie geannuleerd: kan ik mijn verlofuren weer intrekken?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

U heeft een vakantie gepland staan in de komende periode maar wilt deze annuleren. De vakantie gaat niet door wegens een negatief reisadvies op de bestemming, uw vlucht is geannuleerd of u besluit zelf het advies van het RIVM op te volgen en thuis te blijven. Dit kan voelen als een verspilling van uw vakantiedagen. Van een echte vakantie is namelijk geen sprake.

Is het mogelijk om het ingediende vakantieverlof weer in te trekken?

Een verlofaanvraag intrekken gaat in overleg

Een werkgever is niet verplicht mee te werken aan de intrekking van het verlof. Net als het indienen van de vakantieaanvraag, is ook het intrekken van verlof iets om te bespreken tussen werkgever en werknemer.

Als het verlof door de werknemer ingediend en door de werkgever geaccepteerd is, bent u overeengekomen dat u de vakantie-uren op gaat nemen.

Medewerking werkgever niet verplicht

Een werkgever hoeft niet mee te werken aan een aanpassing op deze opgenomen verlofdagen. Zeker niet als de werkgever aantoonbare redenen heeft om een wijziging niet de accepteren, bijvoorbeeld door het gebrek aan beschikbaar werk in deze periode of de onmogelijkheid om de vakantie-uren in een andere periode op te nemen.

Het is dus hopen op begrip van uw werkgever en flexibiliteit van beide kanten. Het ontbreken van een goede vakantiebestemming is in dit geval het risico van de werknemer. Over het intrekken van verlof door de werkgever gelden andere regels.

Arbeidsrechtadvocaat in Utrecht en Amsterdam

Bent u op zoek naar juridische expertise op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor meer informatie over hoe wij u kunnen bijstaan. Bent u op zoek naar juridische ondersteuning in Amsterdam? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.

Heeft u nog vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met een arbeidsrecht advocaat van Joosten Advocaten. We geven helder en concreet advies.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over de coronacrisis en het arbeidsrecht. Bekijk de pagina Coronadossier voor meer artikelen.